GDH Nieuws 2012

 

 

1 december: Jan Schouten PADI-Resacue Duiker!

 

Op zaterdag 1 december heeft Jan Schouten de PADI-Rescue-duiker opleiding succesvol afgerond. Het is duidelijk dat als er écht iets gebeurt, communicatie, coordinatie en leiderschap essentiele bestanddelen zijn in het proces om te komen tot succesvolle reddingsoperaties. Drie duikers met symptomen van decompressie en/of overdrukverwonindingen. Nieuwsgierige mensen op afstand houden, een plan maken en een team vormen om de verschillende acties uit te voeren. En de wetenschap dat je alle vaardigheden zelf ook achter de hand moet hebben. Het was geweldig. De Rescue opleiding heeft me zekerder gemaakt ...". Gefeliciteerd!!

 

 

18 november: Jeffrey Hesselink PADI-instructeur!

 

De PADI-instructeursopleiding is in het weekend van 17/18 november door Jeffrey zéér succesvol afgerond. Onder enthousiaste en professionele begeleiding van PADI-Course Director Walter Heijmans volgde Jeffrey zijn instructeursopleiding bij ScubaRepublic in Zandvoort. Theorie en praktijkdelen in het zwembad en buitenwater werden succesvol afgerond. Gefeliciteerd!!

 

11 november: Jeffrey, Audrey en John EFR-instructeur!

De EFR-instructeursopleiding is op zondag 11 november door Jeffrey Hesselink, Audrey Gielen en John Engelberts succesvol afgerond. Onder enthousiaste en professionele begeleiding van PADI-Course Director Walter Heijmans volgden Audrey, John en Jeffrey hun instructeursopleiding bij ScubaRepublic in Zandvoort. Zij kunnen EHBO (óók kinderen), AED en Reanimatiecursussen geven, geheel volgens de ERC richtlijnen, die wereldwijd op dezelfde manier en wordt gegeven. Gefeliciteerd!!

 

7 oktober: diep- en wrakduik in Grevelingen.

In het kader van de Advanced Open Water-opleiding is de duik uitgevoerd. Gedoken is in Scharendijke op het wrak "Le Serpent". Het wrak ligt tussen 15 (bovenkant stuurhut), 21 meter (bovendek) en 27 meter onderkant op bodem). Het zicht is vanaf 8 meter diepte evenwel zeer slecht: <<1 meter.

 

4 september: nieuw zwembad Den Helder

In de nieuwbouw van het zwembad is een 9 meter hoge duiktank met een doorsnede van 13 meter geplaatst. De tank heeft een Single Escape Tower (SET), zodat geoefend kan worden op het ontsnappen uit een onderzeeboot of helicopter. De tank komt ook beschikbaar voor duikverenigingen. Het nieuwe zwembad gaat medio 2013 open.

 

1 en 2 september weer duiken: dag vakantie

Zaterdag starten de duiken in het zwembad De Wetering en zondag opleidingsduiken en vrij duiken in Vinkeveen.

 

29 augustus: poelen schoon Natuurpad Houten

Het natuurpad ligt rond de Kinderboerderij Houten en speeltuin de Speelheuvel. Dit is een plek die gebruikt wordt voor de natuur- en milieulessen van basisscholen. Maar het natuurpad is ook een wandelroute, waar kinderen en hun ouders van de natuur kunnen genieten. Het gebruik heeft ook tot gevolg dat er afval wordt gedumpt. Samen met de Stichting Natuur&Milieu haalt GDH op woensdagmiddag 29 augustus tussen 15:00 en 17:30 uur het zwerfafval uit de poelen en vijvertjes.In de nieuwbouw van het zwembad is een 9 meter hoge duiktank met een doorsnede van 13 meter geplaatst. De tank heeft een Single Escape Tower (SET), zidat geoefend kan worden op het ontsnappen uit een onderzeeboot of helicopter. De tank komt ook beschikbaar voor duikverenigingen. Het nieuwe zwembad gaat medio 2013 open.

 

30 oktober: GDH gaat naar Diveworld Enschede

Voor een groep Open Watercursisten, mensen die hun vaardigheden op peil willen brengen en die speciale oefeningen trainen, gaan we zondag naar Diveworld-Enschede. Lees hier voor informatie over Diveworld

 

21 oktober: GDH start cursus reanimeren en EHBO

Vrijdag 21 oktober startte de cursus. Je leert levensbedreigende situaties te controleren/behandelen, zoals problemen met hart, ademen, shock, slagaderlijke bloedingen, nek- en rugletsel. Je leert reanimeren en verbanden leggen, beten en steken behandelen en spalken. De nadruk ligt op oefenen in realistische situaties. Tot de cursus behoren het materiaal, DVD, boek en het (inter)nationaal erkende brevet. Een cursus die iedereen aan te bevelen is. Na afloop krijg je een brevet dat twee jaar geldig is. Daarna is het te venrieuwen.

Aanmelden voor de volgende cursus.

24 september: GDH duikt 600 kg zwerfafval op

Papa, als al dat vuil in het water ligt, dan gaan de visjes toch dood? Dan is er toch geen leven meer? Het is niet normaal! Schandalig! Wat een rotzooi. Kijk eens wat een glas en blikjes. Echt gevaarlijk. Een pluim verdienen jullie! Geweldig werk!

 

Zomaar een greep uit de reacties van voorbijgangers die ons zagen duiken op Het Rond. Go Dive Houten dook samen met buurtbewoners op 24 september 500 kg zwerfafval van Het Rond en ruim 100 kg uit de Rietplas. Daaronder 7 fietsen, een hek, talloze blikjes, verpakkingen, een strijkplank, veel glaswerk en ga zo maar door. Go Dive Houten voerde de actie uit met de Gemeente Houten, Stichting van Houten&Co, Oranjefonds, PADI-AWARE en Waterschap de Stichtse Rijnlanden (LG). Foto's.

 

 

 

EHBO: ben jij er klaar voor?

Go Dive Houten geeft EHBO-cursussen. Deze hebben drie onderdelen: (1) onder controle krijgen van omstandigheden, (2) behandelen van levensbedreigende situaties, zoals reanimatie (beademen en hartmassage), serieuze bloedingen, nek-/rugletsel en shock en (3) verlenen van eerste hulp, zoals behandeling van insectenbeten/-steken, verstuikingen, breuken spalken, verbanden leggen, et cetera.

 

De nadruk ligt op veel oefenen in realistische situaties. tot de cursus behoren al het materiaal, DVD, boek en het (inter)nationaal erkende brevet.

 

Vakantie ... en we mogen duiken!

De afgelopen weekenden stonden in het teken van de afronding van een paar geweldige duikopleidingen. Het team van Go Dive Houten begeleidde de volgende kinderen, dames en mannen van Go Dive Houten naar een succesvolle afronding van hun eindoefeningen en zijn gebrevetteerrd voor:

 

PADI-Open Water: Ida en Ciska Smit, Bas Koppenaal, Gert Smits, Johanna van der Bijl, Diana van der Leeden, Maaike Siersema, Peter en Marc Gielen.

PADI-Advanced Open Water: Arnoud Jonkers, Dirk Koppenaal.

PADI-Rescue Duiker: John Engelberts, Lesley Groen, Helga Sveinsdottir.

EHBO (reanimatie en eerst hulp): John Engelberts, Lesley Groen, Helga Sveinsdóttir.

PADI-diepduiken: Arnoud Jonkers.

10 juni: PADI-Rescue-scenario's: reëel en pittig. We weten waar we staan.

Vrijdagavond 10 juni deden Helga Sveinsdottir, John Engelberts en Lesley Groen hun laatste delen van de PADI-Rescue opleiding. Allen zijn geslaagd! "...maar oh, oh, wat was het pittig. Het is overduidelijk dat je nog een hoop moet leren als er écht iets complex gebeurt .." aldus John. "... Wat een scenario: tijdens een live-aboard op open zee twee duikers kwijtraken. Al die mensen erom heen. Niemand doet iets. Ze kijken afwachtend naar ons. Dan realiseer je je dat ook de taal een barriere is (Helga spreekt IJslands en Engels). Ja, dan staan we er ineens écht voor, geen spel meer! Je moet aangeleerde vaardigheden inzetten, overzicht krijgen, situaties onder controle brengen, de boel organiseren en afspreken hoe te communiceren. Dan staan er vanuit het niets ook nog eens twee journalisten voor je die moeilijke vragen stellen. Kortom: in een heel korte tijd (die er eigenlijk niet is) toch een plan maken en uitvoeren. Dan blijkt dat er sprake is van een longoverdruksituatie. Erg goed nagebootst. Het lijkt net echt. Het was geweldig en leerzaam, maar bij mij zijn veel dingetjes naar boven gekomen en weet dat ik nog een hoop moet leren. De Rescue opleiding heeft me een stuk zekerder gemaakt. Mijn ogen staan open en het is niet zo simpel als het lijkt ...".

 

De Hoogstraat en Go Dive Houten: revaliderend duiken

Het Revalidatiecentrum “De Hoogstraat” in Utrecht leert kinderen, jongeren en volwassenen met een “niet aangeboren ziekte of beperking” hun mogelijkheden weer optimaal te gebruiken. Dat proces wordt begeleid door deskundige medewerkers. Eén daarvan is Jaapjan Feenstra. Hij werkt als psychomotorisch therapeut en bewegingsagoog met revalidanten.

 

Jaapjan onderzoekt met collega’s van de Hoogstraat en met Go Dive Houten de toegevoegde waarde van de duikactiviteiten op het revalidatieproces. Daartoe is een speciaal duikprogramma ontwikkeld. Sinds februari is er in De Hoogstraat mee geoefend. De resultaten zijn geweldig. Alle revalidanten kwamen “als herboren” uit het water, waren enthousiast en voelden zich na het duiken fysiek, mentaal en sociaal sterker. Ze leverden een geweldige prestatie!

 

We doken met mensen met een dwarslaesie door een ongeluk, cyste of tumor, met een spasme door hersenbeschadiging en met CVA door een beroerte, hersenbloeding of -infarct. Gevolgen van de beperkingen zijn zichtbaar, zoals een verlamming en/of gevoelsstoornis, maar ook niet zichtbaar, zoals geheugen-/ concentratieproblemen, ongeduld, geen zelfredzaamheid, angst en onzeker.

 

Met deze ervaringen hebben Go Dive Houten en De Hoogstraat de indruk dat het duiken bij kan dragen aan het verbeteren van het fysieke, emotionele en sociale (her)ontwikkeling van de revalidanten. Het “revaliderend-duikprogramma” wordt iedere maand uitgevoerd.

 

Vervolg bouw scheepswerf Takoradi-Ghana

"... Hey pa, het gaat niet helemaal goed. De boor is zwak; je moet veel kracht zetten om door het staal en beton te komen. Ook andere zaken zitten tegen: dan weer geen boorwater, dan weer geen hijskraan om de rails in te leggen. Maar dat lijkt veel voor te komen bij dit soort projecten. De groep waarmee we werken wordt door alle tegenslagen elke dag op de proef gesteld. Er ontstaat spanning in het team. Samenwerken staat soms onder druk, maar we komen er wel uit. We concentreren ons op de opdracht. We weten waarvoor we gekozen hebben. Het project en het zicht op het eindresultaat maken het geweldig leuk! Dat stralen Martijn en ik uit, zodat de anderen zien dat we er in geloven en er lol in hebben en houden. De rails ligt er nu in, dus we hebben een stap gezet! Het kan sneller, maar ja, niets aan te doen. We blijven 2-3 weken langer weg en denken nu eind juni/begin juli terug te komen...".

Vaardigheden + vakmanschap = kwaliteit: vervolg bouw scheepswerf Takoradi-Ghana (Afrika)

De werkzaamheden die Jeffrey Hesselink en Martijn Geux in januari uitvoerden, krijgen een vervolg! Beiden gaan in opdracht van Damen Shipyards uit Gorinchem op 14 maart voor 4 weken weer naar Takoradi. In januari brachten ze de situering, de staat van onderhoud en beschikbare onderdelen van de huidige scheepswerf in beeld. Met de resultaten zijn het ontwerp- en rekenwerk uitgevoerd. De stalen constructies van de geleidingssystemen om schepen de helling op te trekken en af te laten zijn ontworpen en geproduceerd. Die dienen nu te worden aangebracht op de betonnen ondergrond. Jeffrey en Martijn gaan onder water onderdelen verwijderen en de ondergrond zodanig voorbereiden dat zij de zes stalen geleiderail kunnen besteigen. Ze gebruiken daarvoor geavanceerde apparatuur, zoals onderwater magneten, boor-, las- en schroefapparatuur. Ze vliegen 14 maart naar Ghana en komen 8 april terug.

 

Go Dive Houten adopteert zeehondje Rob

Via de inkomsten uit de duikactiviteiten dragen alle duikers en deelnemers aan activiteiten, zoals kinderfeestjes, opleidingen, vrij duiken en workshops bij aan het herstel van zeehondje Rob. Wij zorgen ervoor dat zeehondje Rob verzorgt kan worden, zijn voedsel en medicatie krijgt. Met onze bijdrage kunnen ook onderzoeken betaald worden. Als Rob weer gezond en sterk is, kan hij terug kan naar zijn eigen leefgebied: de zee. Rob wordt verzorgd in zeehondenopvang en natuurcentrum Ecomare op Texel. We zullen binnenkort foto's en nieuws op de website plaatsen.

 

29 januari: BOOT 2011

Van 22 t/m 30 januari 2011 wordt in Düsseldorf BOOT 2011 georganiseerd. zie voor details: www.boot.de. Deze watersportbeurs is de grootste van Europa en heeft een giga aanbod van duikmaterialen in hal 3. Er zijn ook super speed- en powerboten. GDH gaat op zaterdag 29 januari naar deze beurs. Wil je mee: geef je dan op via info@godivehouten.nl. Dagindeling / planning:

 

8.30 uur verzamelen  bij Bloementuin 10

09:00 uur vertrek

11.00 uur aankomst BOOT Düsseldorf

Ca 17.00-19:00 uur terugreis vanaf BOOT naar Houten

Kosten: Volwassenen € 15.

 

Technische ondersteuning scheepswerf Takoradi-Ghana (Afrika)

Jeffrey Hesselink en Martijn Geux verlenen diensten aan Damen Shipyards Gorinchem. Damen shipyards ontwikkelt, ontwerpt en realiseert een scheepswerf voor zeeschepen in de haven van Takoradi. Jeffrey en Martijn verzamelen data om de positie van constructiedelen vast te leggen en om de kwaliteit van die delen die onder water liggen, te inspecteren. Zij verwijderen met een spuitlans eerst het slib en sediment tussen de constructiedelen. Dan worden onder water foto- en video-opnamen gemaakt. 12 Januari 2011 vliegen Martijn en Jeffrey naar Ghana. 19 Januari 2011 zijn ze terug om verslag uit te brengen en om de resultaten te rapporteren.

 

 

 

Go-Dive Houten Nieuws 2010

 

Go Dive Houten verwijdert 650 kg zwerfafval uit Rietplas en Oosterlaakplas

Duikers en omwonenden hebben 25 en 26 augustus zwerfafval uit de oevers en van de bovems van de Rietplas en Oosterlaakplas verwijderd. In totaal hebben 28 duikers en 40 omwonenden meegeholpen. Go Dive Houten initieerde en voerde de actie uit samen met de Gemeente Houten, Stichting van Houten&Co, Oranjefonds, PADI-AWARE, Natuur en Milieu Educatie, Milieu Werkgroep Houten, Waterscxhap de Stichtse Rijnlanden. Hele artikel

 

Go Dive Houten duikt alle zaterdagen, behalve de laatste zaterdagen van de maand. Plaats: zwembad De Wetering in Houten. Tijd: 16:00 - 18:15 uur.

 

Go Dive Houten verwijdert gevaarlijk stuk damwand uit de Rietplas in Houten

Jeffrey Hesselink en John Engelberts hebben een stuk damwand uit de Rietplas verwijderd. Ze probeerden het uit te graven. Toen dat voor hen gevaarlijk werd en het niet lukte, werd mede met hulp van Martijn Geux een thermische lans ingezet om het stuk door te branden en te verwijderen. Hele artikel

 

Geslaagd (periode augustus - oktober 2010):

 

PADI-Divemaster: Bart Meijer, Michael Hesselink, Audrey Gielen

PADI-DSD leadership: Bart Meijer, Michael Hesselink, Audrey Gielen

EFR (Reanimatie en eerste hulp): John Engelberts, Lesley Groen

Opfriscursus EFR (reanimatie en eerste hulp): Michael Hesselink, Jeffrey Hesselink

PADI-Open Water: Cindy Verhaar, Ilse Leen, Ilse van Beekhuizen, Joanie Nannings, Arthur Zantinge, Ewout Brester, Jaapjan Feenstra, Marc Gielen, Peter Gielen, Rein Leen

Go-Dive Houten is op vakantie naar de Filipijnen van 15 oktober tot en met 5 november 2010

 

Go-Dive Houten draagt bij aan de Internationale schoonmaakdag en Burendag

 

Zaterdag 25/26 september is er weer de jaarlijkse internationale schoonmaakdag (claean up day) in combinatie met de Burendag. Go Dive Houten draagt ook bij aan deze dag en voert onder meer met buurtbewoners verschillende activiteiten uit:

 

duikers duiken zwerfvuil op van de bodems van de Rietplas en Oosterlaakplas

duikers halen zwerfvuil op uit het water vanaf de wateroevers en onder bruggen

wandelaars halen zwerfvuil op van de oevers

we tellen/fotgraferen vogels (soort, aantal en locatie)

we tellen/fotgraferen waterplanten (aantal, soort en locatie)

we doen waterproeven, door het leven in het water te onderzoeken (leuke waterproeven)

we kijken wat voor leven er is in het zandstrand (leuke water/zandproeven)

Heb je belangstelling om mee te doen?/ Geef je dan op via info@godivehouten.nl en geef door welke activiteit je voorkeur heeft.

 

De actie komt tot stand vanuit samenwerking tussen Go Dive Houten, Gemeente Houten, Waterschap Stichtse Rijnlanden, Stichting Natuur en Milieu, Milieu Werkgroep Houten, Van Houten&Co, Oranjefonds, PADI-Aware

 

 

Weersverwachtingen: bewolkt, regenkans, T=17 gr.

 

Het programma voor zaterdag:

Activiteiten 1, 2, 4, 5, 6:

08:30 verzamelen op Bloementuin 10 (GDH zet maximaal 20 duiksets in; wie het eerst komt ....)

08:30 – 10:00 duikers omkleden, briefen en vertrek naar locatie

10:00 – 12:00 uur duiken

Lunch 12:30 – 13:30

Activiteiten 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7:

13:30 uur verzamelen op Bloementuin 10

groepen verdelen over activiteiten

afval analyseren

uitschrijven certificaten

16:00 uur Afsluiting

Het programma voor zondag:

Activiteiten 3 t/m 7

12:30 uur verzamelen op de parkeerplaats bij strand Bloementuin

12:30 – 13:30 uur: voorbereiden en indelen in groepen

13:30 – 16:00 uur activiteiten uitvoeren

Uitreiken certificaten

17:00 uur: afsluiting

Neem gerust contact op voor nadere informatie/vragen.

 

September 2010: Onweer en duiken: wat moet je doen?

We krijgen de laatste weken vragen over wat je moet doen als je bij duiken in onweer terecht komt. Onweer behoort inderdaad tot de gevaarlijkste weertypen om in te duiken. Maar het is een feit dat zuiver water geen stroom geleidt. Water is een moleculaire stof, dat gevormd is uit de “niet-metalen” waterstof en zuurstof. Als bliksem inslaat op een zoetwatermeer, dan zal de stroom zich vooral over het oppervlak verspreiden. Dat geldt niet voor zout water of vervuild water. In deze watertypen kunnen de zweefdeeltjes (zout, metalen, vuil) de stroom opnemen en doorgeven aan elkaar. Blikseminslag verloopt daar dus anders en verdwijnt in schoon, zuiver zoet water de inslag minder de diepte in. Als je verder weg komt van het inslagpunt, neemt ook de stroomsterkte snel af. Dat betekent dat vissen en duikers in zoet water, onder water, weinig last hebben van bliksem. Ben je aan de oppervlakte, dan is bliksem het grootste risico op en nabij het inslagpunt.

Bij naderend onweer kun je meren, plassen en zee het best vermijden. Ben je aan het duiken en heb je mogelijkheden, wacht dan met opstijgen tot de bliksem voorbij is. Heb je die mogelijkheden niet, blijf dan kort aan de oppervlakte en ga snel naar de auto/boot. De hoogste punten trekken bliksem aan en bieden bescherming.

 

Zaterdag 11 september Activiteitenmarkt op Het Rond in Houten

Door het succes van de voorgaande jaren, doet Go Dive Houten ook dit jaar weer mee aan de Activiteitenmarkt. Go Dive Houten heeft twee kramen waar wij ons presenteren. Ofschoon we duiken als centraal thema hebben, zuller er verrassende thema's aan gekoopeld zijn: fotografie, video, kinderfeesten, koraalonderzoek, biologie en samenwerkingen, zoals met Diergaarde Blijdorp-Rotterdam, Revalidatiecentrum De Hoogstraat-Utrecht, PADI, Stichtingen (Enter, SWO-Houten, Natuur en Milieu), Milieuwerkgroep Houten, Waterschap Stichtse Rijnlanden, Gemeente Houten, Universiteiten en vele nationale en internationale duikbases.

 

Duikbeurs Duikvaker zaterdag 6 en zondag 7 februari 2010 in Houten

Hier vind je alles over onderwaterfotografie, -film, duikmaterialen, uitusting, centra en duikreizen. Het Kennis Event gaat in op zaken als haaien, wrakken en onderwaterleven. Uiteraard is er de zeer toegankelijke PADI-stand en ook andere presenteren zich. De beurs wordt gehouden in het EXPO-gebouw in Houten en is open vanaf 10:00 uur. De entree: € 8,-- per persoon. Alle informatie

 

Zondag 10 januari 2010; 10:00 uur: IJsduik in de Rietplas in Houten

Terwijl schaatsers over het ijs glijden, ontdekken de duikers van Go Dive Houten een prachtige wereld daaronder. Wil je meedoen? Schrijf je in (download brochure), vul de medische verklaring in, onderteken die en lever bij de inschrijving in. Maximaal 12 deelnemers; inschrijving op volgorde van binnenkomst. Hele artikel

 

 

 

 

Voor meer informatie: info@godivehouten.nl: 06 1377 2545 / 030 63 75 010